Disponentparken


 

Om parken


År 1896 stod Grängesbergs Gruvors magnifika park med tillhörande Disponentbostad färdig att tas i bruk. Under de kommande decennierna stod Disponenten värd för en rad internationella affärsmän, politiker och kungligheter.

I början av 1980-talet övergick fastigheten i privat ägo. Möjligheterna till en ändamålsenligt skötsel av parken förändrades radikalt och moder natur tog snabbt och skoningslöst tillbaka förlorad mark.

År 1995 bildades ”Trädgårdsföreningen Disponentparken”, en ideell förening med syfte att restaurera och återskapa parken efter gammalt ritningsmaterial. Från att ursprungligen ha varit förbjuden mark för gemene man öppnade föreningen parken för allmänheten i september 1996. Öppningsanförandet hölls av dåvarande kommunchef Kalle Gustavsson. I den gamla Bak- och Bykstugan hade ett pittoreskt café inretts. Här kunde man dricka en kopp kaffe och äta ljuvligt gott hembakat bröd.

Det kvarvarande växthuset renoverades. Ett modernt växthus uppfördes under 2004 och växthusen har under sommaren öppet för försäljning av sommarblommor och perenner.

I parken kan man än idag njuta av stillheten, lyssna till fågelsången och suset från de hundraåriga trädens kronor. Slingrande grusgångar sammanbinder de olika delarna av parken och soffor finns utplacerade för vila och stillhet.

NU
Disponentparken i Grängesberg, med anor från 1896, är idag en välbesökt kulturpark och ett populärt utflyktsmål för både stora som små. Här finns café, B&B, växthus, rhododendrondal och lindallé.  Vid växthusen har vi under säsong försäljning av sommarblommor och perenner. På området finns lekhörna med lekstuga för barnen.

Trädgården och parkområdet är under renovering och utveckling. Vi arbetar oss framåt bit för bit med både gamla ritningar och nya tankar. För närvarande har vi valt att avstå ankor, höns och kaniner i parken på grund av höga kostnader gällande tillstånd. 

I Disponentparken anordnas under högsäsong bland annat musikunderhållning, barnverksamhet och midsommarfirande. I juletid bjuder vi in till en julmarknad med många hantverkare. 

I Disponentvillan finns numera all servering där du beroende av säsong kan njuta av enklare lunch, kaffe med dopp och glass. Villans övervåning erbjuder även övernattning i Bed and Breakfast rum. 

På nedre planet i Disponentvillan finns Festvåningen. I samband med konferenser eller andra sammankomster serveras här kaffe, smörgås och enklare mat för mindre eller större sällskap. T ex i samband med bussresor, dop, konfirmation, födelsedagar och minnesstunder.

Sedan 1 april 2016 drivs Disponentparken som ett socialt företag av aktiebolaget Grängesbergs DispPark AB (svb). Bolaget har för närvarande 28 aktieägare som består av både företag och privatpersoner med intresse av att stötta verksamheten vid Disponentparken.Det är ett icke vinstdrivande bolag och delägarna har gått in med 5 000 kronor vardera.