Disponentparken


 

Om parken

Disponentparken i Grängesberg, med anor från 1896, är idag en välbesökt kulturpark och ett populärt utflyktsmål för både stora som små. Här finns växthus, rhododendrondal  och lindallé.  Vid växthusen har vi under säsong försäljning av sommarblommor och perenner. På området finns lekhörna med lekstuga för barnen.

År 1896 stod Grängesbergs Gruvors magnifika Park med tillhörande Disponentbostad färdig att tas i bruk. Under de kommande decennierna stod Disponenten värd för en rad internationella affärsmän, politiker och kungligheter.

I början av 1980-talet övergick fastigheten i privat ägo. Möjligheterna till en ändamålsenligt skötsel av parken förändrades radikalt och moder natur tog snabbt och skoningslöst tillbaka förlorad mark.
År 1995 bildades ”Trädgårdsföreningen Disponentparken”, en ideell förening med syfte att restaurera och återskapa parken efter gammalt ritningsmaterial. Från att ursprungligen ha varit förbjuden mark för gemene man öppnade föreningen parken för allmänheten i September 1996. Öppningsanförandet hölls av dåvarande kommunchef Kalle Gustavsson.
I den gamla Bak- och Bykstugan har ett pittoreskt café inretts. Här kan man dricka en kopp kaffe och äta ljuvligt gott hembakat bröd.

Det kvarvarande växthuset har renoverats. Ett modernt växthus uppfördes under 2004 och växthusen håller under sommaren öppet för försäljning av sommarblommor och perenner.

I parken kan man njuta av stillheten, lyssna till fågelsången och suset från de hundraåriga trädens kronor.  Slingrande grusgångar sammanbinder de olika delarna av parken och soffor finns utplacerade för vila och stilla meditation.

En Lustgård i trädgården ska tillsammans med den omgivande parken vara en plats och ett rum för möjlighet till upplevelser av alla sinnen – en Sinnenas Trädgård. Anläggningen vänder sig till människor i alla åldrar för vila såväl som för olika aktiviteter. Trädgården kan även användas för rehabilitering av gamla, dementa och psykiskt och fysiskt funktionshindrade. Barn och ungdomar från förskolor och skolor kan bedriva en verklighetsanknuten undervisning med enklare praktiska trädgårdsarbeten.  Trädgården kan även vara en del i en kompetensutbildning av personal inom vård och omsorg.

På nedre planet i Disponentbostaden finns festvåningen. I samband med konferenser eller andra sammankomster serveras här kaffe, smörgås och enklare mat för mindre eller större sällskap.

I Disponentparken anordnas under högsäsong bland annat musikunderhållning, barnverksamhet och midsommarfirande. I juletid bjuder vi in till en julmarknad med många hantverkare.

Sedan 1 april 2016 drivs Disponentparken som ett socialt företag av aktiebolaget Grängesbergs DispPark AB. Bolaget har för närvarande 26 aktieägare som består av både företag och privatpersoner med intresse av att stötta verksamheten vid Disponentparken.

Det är ett icke vinstdrivande bolag och delägarna har gått in med 5 000 kronor vardera.

Det omtyckta Trädgårdscaféet är inrymt i den gamla Bak- och Bykstugan. På caféet serveras kaffe med hembakat bröd och smörgåsar eller glass. Vårt trädgårdscafé är öppet mellan 6 juni - 30 augusti 2020.

I Disponentvillan kan du njuta av en god lunch med paj, pannkakor med sylt och grädde eller soppa med hembakat bröd.
Öppet 8 februari - 31 maj 2020 - alla lördagar och söndagar mellan 12-16.

Här erbjuds även övernattning, B & B, öppet alla dagar året runt. 

Exempel på evenemang: 
Lunchmusik i sommartid
Friluftsgudstjänster 
Nationaldags- och midsommarfirande 
Barnens Dag 
Julmarknad
Julbord
Löpande information om evenemang finns även på Facebook

Öppet året runt för beställningar i Festvåningen 
T ex servering av kaffe och smörgås eller enklare mat i samband med bussresor, dop, konfirmation, födelsedagar eller andra sammankomster.